top of page
Zoeken

Schoonmaak tips.

De afgelopen 3 jaar heb ik me veel bezig gehouden met het reinigen van kleden en tapijten. Waar ik al snel achter kwam is dat er niet één specifieke magische methode bestaat die bij ieder materiaal soort toe te passen is. Wel kan ik een lijst van geld en tijd besparende tips aan je meegeven. Zie het als klein onderhoud aan je old timer.

Wollen machinale vloerkleden. Wol is van zichzelf een vet product en kan een verschillende vuil soorten bij reiniging gemakkelijk afstoten. Met een zachte roterende beweging kan warm water met groene zeep gebruikt worden. Gebruik geen harde borstels, hiermee kan de wol pol beschadigen. Nadelig is dat wol kleurstoffen goed absorbeert en dan denk je vast gelijk aan rode wijn of kerrie vlekken. Mits je er op tijd bij bent kan je deze geconcentreerde vlekken verwijderen. Hulpmiddelen bij rode wijn vlekken: - Keukenrol - Zout - Kokend water - Één druppel afwasmiddel per half glas wijn - Thee doek Jullie meest gestelde vraag is: Wat moet k doen als ik mors met rode wijn? Ja, het antwoord is zout. Laat eerst wat vellen keukenrol zo veel mogelijk wijn absorberen en pak al het zout dat je in huis hebt want je zal het nodig hebben. Bestrooi de hele vlek met een dikke laag zout en laat dit 5 à 6 minuten intrekken. Giet er vervolgens geleidelijk kokend water op en 1 à 2 druppels afwasmiddel. Dan nu rustig met de vingertoppen in masseren en af deppen met een droge doek. Voila, de wijnvlek zal grotendeels verdwenen zijn.


Hulpmiddelen bij kerrie vlekken - Keukenrol - Wodka

Een kerrie vlek op je tapijt is een nachtmerrie voor een tapijt eigenaar. De bekende gele kerrie kleur blijft zelfs na chemische reiniging vaak nog aanwezig en zichtbaar op lichte delen van je tapijt. Het aanpakken van een kerrie vlek kan je daarom beter zelf doen dan uitbesteden aan een professional. Dit kost vaak veel geld terwijl het vrijwel zinloos is. Maar handel je snel door naar een keukenrol en een fles wodka te grijpen dan kan je jezelf ook gelijk trakteren op een beloning want het kan nog slagen. Af deppen, opgieten, af deppen. As simple as that. Je kunt dit een aantal keer herhalen tot je geen kleurstof meer op je keukenrol velletjes ziet.

Synthetisch machinale vloerkleden.

Deze kleden zijn gemaakt van een samenstelling als polyester, borlan of decolan. Een groot voordeel aan synthetische vloerkleden is dat ze vrij gemakkelijk te reinigen zijn. Geen eindeloze poetsbeurten want lauwwarm tot warm water met wat vloeibaar wasmiddel is voldoende om dit type kleed brandschoon te krijgen. Hulpmiddelen: - Een paar emmers warm water - Vloeibaar wasmiddel - Beker of kopje - Schoonmaak borstel Giet wat vloeibaar wasmiddel in een emmer warm water. Doe dit op gevoel, 1 à 2 doppen met ongeveer dezelfde verhouding als een wasje draaien. Giet bekers van dit mengsel over de vuile delen van het kleed en poets dit over het kleed heen met een medium tot harde schoonmaakborstel, eventueel een afwasborstel. Zie hiermee het vuil verdwijnen. Binnen een paar uurtjes heb je een woonkamer formaat weer als nieuw gepoetst!

Handgeknoopte tapijten.

Reiniging van een handgeknoopt tapijt is deel van het onderhoud. Zo hou je het tapijt fris, waardevol en hou je ongedierte buiten de deur. Het is tevens een zeer grote verzamelnaam voor hand vervaardigde vloerkleden waarbij we uit kunnen gaan van vele soorten natuur materiaal. Waarbij ieder materiaal z'n eigen behandeling nodig heeft is het altijd aan te raden er eerst door een expert naar te laten kijken. Het is altijd de moeite waard om chemisch reinigen te overwegen. Omdat vaak niet het reinigen zelf het probleem is bij handgeknoopte tapijten maar het opbergen ervan als je weer eens een verander bui hebt bij deze opberg tips. Hiermee voorkom je dat motten je tapijt op eten. Benodigdheden:

- Stevige vuilniszakken zoals puinzakken - Tape - Motten ballen


Op deze manier kan je een tapijt op iedere donkere, droge en koele plek opbergen. Stofzuig het tapijt grondig aan weers zijdes en rol het van franje tot franje rand zo strak mogelijk op. Tape het tapijt nu rondom 3 maal vast: in het midden en beide uiteindes. Breng in beide uiteindes 1 mottenbal aan. Motten beginnen met eten vanaf de randen. Steek beide uiteindes nu in puinzakken en tape ook deze meerdere keren rondom en laat zoveel mogelijk lucht hierbij vrij. gebruik zo nodig nog een puin zak voor het midden deel en tape deze ook weer vrijwel luchtdicht af. Je bent nu verzekerd dat je tapijt niet wordt aangevreten door ongedierte.


Handgeknoopte zijde tapijten.

Zijde is het meest kwetsbare materiaal en is vetter dan wol. Wanneer zijde geverfd word zal de kleuring ten aller tijden meer op de bovenlaag hechten dan daadwerkelijk aan de zijde zelf. Het is dus zeer belangrijk om geen sterk ontvettende middelen op je zijde tapijt te gebruiken. Vrijwel iedere zeepsop is gemaakt om vet en vuil op te lossen en bij het gebruik hiervan op je zijde tapijt zal de kleur grotendeels los komen. Het is aan te raden om het reinigen van grote zijde tapijten over te laten aan een expert. Voor de gene die zich aan het schoonmaken van een klein zijden tapijt durft te wagen: Hulpmiddelen: - Een trekker (voor het zemen van ramen of douchecabine) - Lekker weer voor een versneld droog proces. Ga enkel te werk met koud tot lauwwarm water dat je opgiet en vervolgens zachtjes met de vingentoppen in masseert. In het geval van vuiligheid door stof, zand of aarde zal het vuil in de meeste gevallen direct loskomen waarbij je het er zo af kan spoelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in de keuken of badkamer hierna verwijderd je het water snel door een douchecabine trekker te gebruiken, deze zijn volledig van plastic en daarmee onschadelijk voor je tapijt. Beweeg de trekker met de "haartjes" mee één kant op waardoor alle pollen plat liggen Drogen op een warme plek maar beschut voor de zon. Ook de zon bleekt en door zonlicht kan het tapijt als nog z'n kleur verliezen. Zorg dat je zeker weet dat het tapijt volledig droog is voor dat je alle pollen in de tegengestelde richting weer omhoog aait. Zachtjes licht masserend. Bij tapijten die te groot zijn om binnenshuis te wassen kun je buiten reinigen op een schone en droge ondergrond.Het beste is uit de zon. Gebruik dan een trekker op stok op grotere oppervlaktes te gelijk te kunnen reinigen zonder te hoeven bukken. Wel altijd even checken op scherpe randjes!

Comments


bottom of page