top of page
Zoeken

Een warmer huis door wollen kleden

In eerste instantie ben je misschien op zoek naar een oosters tapijt voor een gezellige uitstraling in huis. Maar hoe fijn is het als je kleed naast een warme uitstaling je huis ook warmer houd. Het doel voor het schrijven van deze blog is om mijn kennis te delen over het vast houden van warmte in huis met behulp van vloerkleden. Al eerder schreef ik een blog over materialen met nuttige informatie over hun voor- en nadelen. Die lees je hier.

Wollen kleden Van naturen is wol een materiaal dat warmte goed vast houd. Ook heeft wol een isolerende werking en is het warmte regulerend. Een wollen kleed neemt de warmte in de ruimte op en je zult merken dat minder koud in huis aan voelt. De meeste tapijten hebben opstaande wol pollen. Een wol pol maakt het tapijt harig is en tussen al die kleine haartjes word warmte opgeslagen en daardoor voelen ruimtes met wollen kleden warmer aan dan ruimtes zonder. Dit geldt zowel voor wollen machinale als handgeknoopte tapijten. Zolang het geheel of deels uit natuurlijk schapenwol bestaat zal een ruimte mét een wollen vloerkleed altijd warmer aanvoelen. Een daarnaast voelt het natuurlijk ook heerlijk zacht aan je voeten!

Wol ademt Schapen wol is dus goed in het op slaan van warmte maar is ook warmte doorlatend. Wat heel fijn is wanneer je vloerverwarming in huis hebt. In de meeste gevallen neemt een wollen vloerkleed de warmte van de vloer op en laat het de warmte naar boven weer vrij. Wol bestaat van nature uit keratine dat een luchtzuiverende werking heeft en schadelijke gassen omzet in aminozuren. Wanneer je last hebt van lage tocht in huis zal je merken dat een vooral dik wollen vloerkleed de tocht wat breekt en dat kan zorgen voor warmere voeten bij de bank. Maar ook in tochtige ruimtes als bijvoorbeeld de gang zorgt een wollen loper naast een warme uitstraling voor het oog een voelbaar warmer entree.


Duurzaam

Wanneer een tapijt volledig van wol is gaat het vaak om een handgeknoopt tapijt. Wol is niet het goedkoopste materiaal maar de investering betaald zich uit door de langste levensduur van dit natuur materiaal. Daarnaast heb je ook deels zelf de levensduur van je vloerkleed in handen. Door bijvoorbeeld alleen sokken en slippers te dragen op de tapijten zal je merken dat het langer mee gaat. Maar denk er ook aan om je kleed met enige regelmaat een halve slag te draaien voor gelijkmatige slijtage aan beide zijdes. Het ene huishouden is het andere niet maar binnen een levendige omgeving kun je nog tientallen jaren plezier hebben van een al vintage vloerkleed. Over het winnen van wol lees je diverse berichten. Schapenwol groeit terug en kan ieder jaar van het schaap geschoren worden. Maar het houden van schapen zou wel weer belastend zijn voor het milieu. Wol gaat met minimaal onderhoud het langst mee op de vloer en dat versta ik persoonlijk onder duurzaam. Een wollen tapijt is volgens mij een weloverwogen keuze.
Comments


bottom of page