Waarom je op zoek bent naar een nieuw vloerkleed kan voor iedereen een andere reden hebben. Maar of je nou een nieuwe twist aan je interieur wilt geven of op zoek bent naar een praktische toepassing staat materiaal meestal op de tweede plek bij je vereisten. Misschien weet je nog niet zo goed naar wat voor materiaal je op zoek bent en daarom schrijf ik deze blog met de voor- en nadelen van de meest voorkomende soorten. Daarmee hoop ik dat jij beter bepalen waar jouw huishouden het meest baat bij heeft.
Wol Over het algemeen worden de meeste tapijten van oudsher met schapenwol vervaardigd. Wol is ademend, houd warmte vast en wordt steeds vaker toegepast bij het isoleren van woningen en gebouwen. Door de warmte regulerende werking geeft het in de meeste gevallen geen problemen op een vloer met vloerverwarming. Verder bestaat wol uit keratine dat van nature een luchtzuiverende werking heeft. Wat ook een natuurlijke eigenschap van wol is dat het diverse schadelijke gassen omzet in aminozuren. Wollen tapijten kunnen wij voor iedere ruimte binnenshuis aanraden zelfs voor in de badkamer. Wol kan namelijk tot 35% van het eigen gewicht probleemloos opnemen. Ook is wol een materiaal dat niet ontvlambaar is maar verkoolt en verschroeid in aanraking met vuur. Genoeg positieve redenen om voor wol te kiezen! + Ecologisch + Warmte- en geluidsisolerend
+ Ademend en luchtzuiverend + Sterk en slijtvast
+ Geschikt voor iedere binnen ruimte + Geschikt op vloerverwarming
+ Brand veilig
+ Gemakkelijk in onderhoud + Kleurvast + Lange levensduur
- Professionele reiniging vereist - Ongeschikt voor buiten ruimtes Katoen Bij moderne handgeknoopte tapijten is katoen bijna niet meer weg te denken. Katoen is net zoals wol luchtdoorlatend. Gesponnen katoen is sterk en slijtvast en is daardoor een duurzame keuze als basis voor een handgeknoopt tapijt. De franjes lopen van de ene korte zijde door tot de andere korte zijde van het tapijt. op de katoen gesponnen draden worden de wol draadjes geknoopt met gevolg dat er een vloerkleed ontstaat. Katoen houd geen warmte vast zoals wol en daardoor kan het een ruimte in de zomer juist koeler doen laten voelen. Naast als basis materiaal voor een handgeknoopt wollen tapijt worden er ook plat geweven kelims van katoen gemaakt.
Katoenen tapijten kunnen wij voor iedere ruimte binnenshuis aanraden. Ook katoen kan net zoals wol prima in de badkamer en kan 20% van eigen gewicht aan vocht opnemen.
+ Ecologisch + Warmte regulerend
+ Ademend
+ Sterk en slijtvast
+ Geschikt voor iedere binnen ruimte
+ Geschikt op vloerverwarming
+ Gemakkelijk in onderhoud
+ Kleurvast
+ Lange levensduur
- Professionele reiniging vereist
- Ongeschikt voor buiten ruimtes
Zijde Kenmerkend voor volledig of deels zijde tapijten is de hoge glans en ongekende zachtheid.
In tegenstelling tot wol dat licht absorbeert zie je het licht op zijde gereflecteerd worden en daardoor is dit één van de lichts uitziende materialen voor op de vloer. Zijde is een vet materiaal met gladde structuur. Deze combinatie verhoogt de glans met als gevolg een oogverblindend effect. Zijde is gevoelsmatig een koel materiaal dat geleidend kan werken.
Een volledig zijde tapijt is gevoelig voor slijtage, vooral op de plekken waar veel gelopen wordt. Wij raden deze type tapijten dan ook graag aan voor ruimtes in huis waar minder vaak gelopen word zoals de slaapkamer, badkamer of bijvoorbeeld kleding kamer. In wollen tapijten word zijde vaker gebuikt om bepaalde delen te accentueren of op te lichten. Bij deze type tapijten beschermen de omliggende wol pollen de zijde pol en dat zorgt voor een langere levensduur. Tapijten met wol en zijde combinatie zijn in de meeste gevallen voor iedere ruimte in huis geschikt waarbij het minst onder de eettafel i.v.m. het schuiven van de stoelen. + Ecologisch + Warmte geleidend + Luxe uitstaling + Hemels zacht + Geschikt voor iedere binnenruimte + Licht in gewicht + Gemakkelijk te verplaatsen
- Speciale professionele reiniging vereist - Ongeschikt voor buiten ruimtes - Gevoelig voor slijtage Viscose Kwa eigenschappen lijkt viscose erg op zijde en is soms lastig te onderscheiden van elkaar.
Viscose is half-synthetisch en daarmee een goedkopere optie dan zijde. Deze toepassing zien we dan ook vaker in machinaal geproduceerde vloerkleden dan handgemaakte tapijten.
Viscose kan net zo zacht aanvoelen als zijde maar voelt duidelijk minder luxe aan en is net iets koeler en minder lucht en vocht doorlatend. Een voordeel aan deels synthetische materialen is dat het zich zeer gemakkelijk laat reinigen. In tegen stelling tot de eerdere genoemde materialen neemt het weinig tot geen vocht en vuil op. Een nadeel is dat in tegenstelling tot de meeste natuurlijke materialen je het sneller plat loopt en daardoor sneller glans en charme verliest.
Een viscose tapijt kunnen we voor vrijwel iedere ruimte binnenshuis. Dit type tapijt houd weinig tot geen water vast en is daardoor tevens ook buitenshuis aan te raden. Hou er rekening mee dat het een geleidend en deels afsluitend materiaal is waardoor het niet op iedere vloer met vloerverwarming toegepast kan worden. + Goedkopere oplossing
+ Warmte geleidend
+ Glanzend en zacht
+ Geschikt in iedere binnen ruimte zonder vloerverwarming
+ Geschikt voor buiten gebruik
+ Gemakkelijk te reinigen + Licht in gewicht + Gemakkelijk te verplaatsen
- Gevoelig voor slijtage - Relatief korte levensduur - Ongeschikt op vloerverwarming
Polyester (en andere synthetische materialen)
Zoals in de gehele textiel industrie maken producenten van machinale vloerkleden steeds vaker gebruik van synthetische materialen. Een voordeel is dat dat deze type kleden licht in gewicht zijn en daardoor dan ook gemakkelijk te verzenden en verplaatsen. Vrijwel alle vormen van "plastic" tapijten zijn geschikt voor buiten omdat ze in tegenstelling tot natuur materialen geen vocht opnemen. Ook de reiniging van deze tapijten is gemakkelijker doordat het geen vuil of water opneemt. Een nadeel daarvan is dat je het kleed plat loopt en daardoor sneller slijtage vormt. Dit is in de meeste gevallen de minst duurzame keuze.
Synthetische kleden tonen vaak wat lichter en fletser dan wollen of zijden tapijten. Het licht weerkaatst waardoor het zich altijd mooi laat fotograferen. Daarnaast tonen ze in het echt juist wat fletser dan wol en voelen ze harder aan dan eerder genoemde materialen. Gevoelsmatig is dit dan ook vaak het minst comfortabele aanvoelende type vloerkleed en zeker niet geschikt voor op vloerverwarming. Het warmt wel op maar laat geen warmte door. De warmte kan daardoor niet ontsnappen en dat kan ten koste van je kostbare vloer gaan.
+ Goedkopere oplossing + Geschikt voor iedere binnenruimte zonder vloerverwarming + Geschikt voor buiten gebruik
+ Gemakkelijk te reinigen + Fotografeert kleurvast + Licht in gewicht + Gemakkelijk te verplaatsen
- Gevoelig voor slijtage
- Relatief korte levensduur
- Trekt stof en haar statisch aan
- Minder fijn gevoel
- Ongeschikt op vloerverwarming
Comments