top of page
Zoeken

Natuurlijke kleurstoffen in het Perzische tapijt.

Kleuren geven expressie en roepen diverse emoties op. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere kleuren combinaties van vogels, planten & bloemen. Kleurstoffen om de wol van een Perzisch tapijt mee te verven kwamen vroeger enkel uit de natuur. Zoals de kleur in de natuur is, zo ook in het Perzische tapijt. Eeuwen geleden werden families in oosterse landen aan elkaar uitgehuwelijkt om hun bijzondere kleuren te kunnen mixen voor het maken van tapijten. Ben jij benieuwd wat de kleuren in je tapijt over jou zeggen? Ik heb een paar veel voorkomende natuurkleuren uitgekozen die gebruikt worden voor het verven van de wol waar het tapijt mee geknoopt is. BLAUW van Indigo, een plant van de erwtenfamilie. Indigo vormt samen met henna ook zwart. Blauw is de kleur van betrouwbaarheid en oneindigheid. 

Indigofera suffruticosaindigo, Indigo plant


ROOD van de meekrapwortel, Kermes (gedroogde schildluizen) en vroeger ook van ossenbloed. Rood is de kleur van spanning en sensatie. Met rood maak je indruk en straal je kracht uit. Iemand met rood als lievelingskleur zorgt dat het leven niet snel saai zal worden.

Rubia tinctorum, Meekrap wortelGEEL van de saffraan krokus, reseda (Noord-Afrikaanse plant), druivenblad of granaatappel. Vroeg ook van de Narcis dit is tegenwoordig niet meer van toepassing. Geel is een kleur van optimisme, roem en wijsheid. Een geel liefhebber is veelzijdig en levendig. Leergierig en houd van reizen en het ontdekken van nieuwe plekken. 


Crocus sativus, saffraan krokus


GROEN van indigo + druivenblad, granaatappelschil of door blauw en geel te mixen. Groen is de kleur van paradijselijke rust. Van groen raak je opgewekt en trek je gezelligheid aan. Maar ook natuurlijke rust en betrouwbaarheid. 

Vitis vinifera, Het blad van de wijnstok


BRUIN van walnoten dop of eikenbast.

Bruin is de kleur van de natuur en staat voor naïef. Bruin van nature een onopvallende kleur. Bruin is de kleur van de aarde en staat voor degelijk- en nederigheid.

Juglans regia, Walnoot


ORANJE afkomstig van de henna plant + meekrapwortel.

Oranje is de kleur van energie en een algeheel welzijn. Met oranje straal je rijkdom en warmte uit. Maar ook sensualiteit.

Lawsonia Inermis, Henna plant

Comments


bottom of page