top of page
Zoeken

Mijn ontdekkingsreis: Istanbul

Istanbul is een stad met meer inwoners dan ons volledige kikkerlandje bij elkaar telt. Als je een beetje uitzicht hebt over de stad zie je één en al bebouwing van de prachtige kustlijn tot hoog gelegen in de bergen. Turkije is altijd een belangrijk handelsland voor de tapijt industrie geweest. Vooral door de gunstige ligging ten opzichte van Europa maar zeker ook door de eigen knoopkunst: de Kelim tapijten.Sinds 3 jaar ben ik bezig met het verkopen van tapijten. Eerlijk gezegd is dit mijn eerste citytrip op zoek naar de oorsprong van het tapijt. Waar ik vooral benieuwd naar was, of er nog steeds zo'n gedreven handel is in Turkije. Vandaar de keuze op Istanbul. Deze stad draait voornamelijk op toerisme en dat krijg je ook direct mee. Hele wijken vol met shopping ereas voor massa toerisme, eigenlijk best indrukwekkend! Een perfecte stad om lekker te eten, uitgaan, shoppen en zeker NIET tot rust te komen. Want er is gewoon zoveel te doen!Ik heb niet lang hoeven zoeken naar tapijt winkels want werkelijk.. Je hebt ze overal. Een walhalla voor de tapijt liefhebber. Meters lange etalages met winkels vol stapels aan opgevouwen tapijten. Prachtig wel, alleen niet zo handig. Je hebt dan toch altijd het gevoel dat je niet alles gezien hebt. En als je zoals ik eigenlijk alleen op ontdekkingsreis bent voel je je ook altijd wel een beetje bezwaard. Als de shop eigenaar vraagt of hij iets voor je uit kan rollen. Uhh ja zoveel! Ik wil alles zien.. maar weet niet of ik iets wil kopen.. Dan volgt de beroemde zin: kijken, kijken niet kopen. Waar eigenlijk niks mis mee is toch?


Anyway, ik heb genoten van deze reis en ben zeker veel informatie rijker geworden. Zo heb

ik kunnen zien (helaas geen foto's mogen maken) hoe tapijten gere-colored worden. En dan heb ik het niet over grote baden waar op gebleekte "vintage look" tapijten in drijven. Nee, het werkelijk terug brengen van vergane glorie. Zo zag ik een oudere man op z'n zolder atelier met aangelengde verf de randen van een antiek tapijt weer donker maken. Met niets minder dan een tandenborstel. Fantastisch! Dit ga ik zeker zelf ook doen. Misschien leuk om een DIY van te maken?

Omdat ik niet naar Istanbul ben gegaan om tapijten in te kopen maar om te leren heb ik veel foto's gemaakt. Dit sfeerbeeld is achtergrond informatie voor de kleden die wij verkopen. Het is simpelweg voor mij te duur om in dit gebied in te kopen en om het nog voor een leuke prijs aan te kunnen bieden. De prijzen van de shops liggen vele malen hoger dan onze verkoop prijzen. En dat besef had ik ook al wel voor dat de reis begon. Ik hoop dat jullie kunnen genieten van de door mij genomen foto's. Met deze foto's wil ik laten zien hoe de door ons verkochte kleden in de westerse wereld beland zijn en waarom onze opa's, oma's, papa's en mama's verliefd werden op het oosterse tapijt. Want ik heb mogen ervaren hoe sprookjes achtig het voelt om in een land van oorsprong rond te dwalen over de bezaars.


Comments


bottom of page