top of page
Zoeken

Machinaal vs. Handgeknoopt.

Bijgewerkt op: 22 mei 2022

In mijn vorige blog: In 5 stappen een handgeknoopt tapijt herkennen leg ik uit hoe je een handgeknoopt tapijt in een handomdraai kan leren herkennen. Vandaag wil ik je helpen bij het maken van een keuze tussen een handgeknoopt of machinaal tapijt. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen handgeknoopt en machinaal? Handgeknoopt, zoals het woord al zegt is met de hand gemaakt. Vanaf het spinnen en verven van de wol tot het knopen en afwerken van het tapijt is hand vervaardigd. Dit met traditionele kleuren en gebruiken. Een handgeknoopt tapijt heeft een afkomst die door een kenner te herleiden is aan patroon, materiaal en kleurcombinaties. De koper van een handgeknoopt tapijt koopt een stukje kunst en geschiedenis. Machinaal, zoals je misschien al denkt word volledig met de machine vervaardigd. Materialen worden toegevoegd aan een industriële weefmachine die het kleed binnen enkele uren produceert. Hierbij worden vaak meer modekleuren gebruikt en de patronen zijn veelal net iets anders dan het origineel. Patronen en benaming worden ook vaak met elkaar gekruist. De koper van een machinaal vervaardigd tapijt koopt een stukje mode geschiedenis. Machinaal vloerkleed. De prijzen van machinale vloerkleden zijn aanzienlijk lager dan van handgeknoopte tapijten. Dit heeft voornamelijk met de manier van vervaardigen te maken. De wol is niet hand geverfd en de kleurstoffen niet afkomstig van natuurlijke grondstoffen. Afkomst is niet belangrijk maar de staat daar in tegen wel. Maar dat wil niet zeggen dat het machinale kleed minder interessant kan zijn dan een handgeknoopt tapijt. Een voordeel is dat het kleed door de stevige onder mat niet snel z'n vorm zou verliezen. Je hoeft je dus niet druk te maken dat het kleed bij ongelijkmatige slijtage en jaren gebruik aan 1 kant 3 cm breder word dan aan de andere kant. Vooral de wollen machinale kleden zijn behoorlijk slijt vast bij nette omgang en onderhoud. Heb je jonge kinderen en/of huisdieren? Bij HYPE ligt de prijsklassen van een machinaal 200x300cm rond de €125,-. Ook als je geen vlekken monsters rond hebt rennen maar van elk seizoen een nieuwe look houd is dit een zeer aantrekkelijke keuze.

Aandacht: Heb je vloerverwarming? Kies dan voor een machinaal wollen vloerkleed. De onder mat bestaand uit een combinatie van jute, kokos en katoen laat warmte door en ademt. Een vloerkleed van synthetische samenstelling als decolanof borlan ademt niet! Wij raden dit dan ook af. De meeste handgeknoopte tapijten zijn overigens ook geschikt in combinatie met vloerverwarming. Bij dit type kleden dien je rekening te houden met de kleurvastheid.

Handgeknoopt tapijt.

Wie wilt investeren in vloerkunst komt al snel uit bij een handgeknoopt tapijt. Investeren omdat de prijzen hoger liggen en de tapijten bij nette omgang en onderhoud z'n waarde behouden of zelfs waardevoller worden. Alle gebruikte materialen zijn met de hand vervaardigd en handwerk wordt schaarser. Een handgeknoopt tapijt heeft meer onderhoud en aandacht nodig dan een machinaal vloerkleed. Maar dat verdient ze dan ook! De patronen en kleuren zijn veelal levendiger en roepen diverse emoties op. We leven in een tijd waar duurzaamheid centraal staat en ik heb maar weinig duurzamere producten gezien dan tapijten. De levensduur van een traditioneel handgeknoopt tapijt kan oplopen tot wel 150 jaar en nog steeds evenveel sfeer en warmte in huis halen als de 150 jaar geleden dat het geknoopt is. Bij hand vervaardigde tapijten hebben we te maken met afkomst, traditie, staat en leeftijd. Bij HYPE begint de prijsklasse van een 200x300cm tussen de €200 en €300 euro. Een handgeknoopt tapijt is vaak voor het leven, het is een kleed waar je verliefd op wordt en van gaat houden. Een kleed dat je doorgeeft op de nieuwe generatie. De laatste stap is om de verschillen visueel te ervaren. Je bent van harte welkom om onze showroom te bezoeken en de verschillen in het echt te zien, voelen en beleven. Boek je afspraak via de pagina: Plan je afspraak in.

bottom of page