top of page
Zoeken

In 5 stappen een handgeknoopt tapijt herkennen.

Een van de meest gestelde vragen in de showroom is: Kan je me het verschil laten zien en uitleggen tussen een handgeknoopt en een machinaal tapijt?


Ik als kenner zal altijd het verschil zien tussen een met de hand vervaardig tapijt en een machinaal geproduceerd vloerkleed. Zelfs in vele gevallen van een afstand of een foto. Maar waar let ik dan op? Iets wat ik dolgraag laat zien want het is namelijk makkelijker te zien dan dat je misschien denkt. Je moet het maar net weten..


Met deze 5 stappen herken jij of je een handgeknoopt tapijt in huis hebt:

1-Zoek een sticker of het label.

2-Een handgeknoopt tapijt heeft altijd een franje rand.

3-De lange zijdes van een handgeknoopt tapijt zijn niet met een machine aangezet.

4-Een handgeknoopt tapijt wordt niet op een onder mat bevestigd.

5-Ga op zoek naar menselijke imperfectie.


1) Ga op zoek naar een sticker of label.

Zowel bij hand- als machine tapijten worden labels of certificaten bevestigd door de maker of verkoper. In vele gevallen in de vorm van een sticker of katoenen patch vind je deze terug onder 1 van de hoeken van het tapijt. Indien je tapijt een sticker met informatie bevat kun je hier vaak van af lezen of waar een kleed vandaan komt en hoe en waarmee het is vervaardigd. Kijk toch nog even naar de onderstaande punten want een label kan soms dubbele informatie bevatten.


2) Franje rand. Dit is de makkelijkste stap om te kunnen bepalen of het kleed door mensen handen of een machine gemaakt is. Een handgeknoopt tapijt zou ten aller een franje rand nodig hebben. De wollen, zijde of katoenen slierten aan één of weerszijde van het kleed houden het opgeknoopte materiaal bij elkaar en vormen zo het tapijt. Heeft het kleed geen franjes dan is de kans groot dat het om een machinaal vloerkleed gaat.


3) Lange randen. Ook aan de lange zijdes dient de knoper te zorgen dat het opgeknoopte materiaal vast blijft zitten. Aan beide zijdes word daar vaak wol voor gebruikt. Bij een handgeknoopt tapijt loopt de wol door tot in het tapijt om stevigheid te geven. Bij een machinaal tapijt is dit in feite niet nodig en zal je altijd een stikrand zien van de hiervoor gebruikte naaimachine. Bij een machinaal vloerkleed worden veelal geen randen aangezet en steekt de vaak bruinige onder mat aan beide kanten iets uit.


4) Onderkant. De onderkant van het kleed verteld misschien wel het meeste over hand- of machine werk. Een handgeknoopt tapijt toont aan de onderkant soort gelijk als aan de bovenkant. De kleuren zijn vaak net zo helder als aan de bovenzijde. Bij een machinaal tapijt is de bovenzijde vaak helder van kleur en de onderkant doffer. Dit omdat het machinale tapijt op een onder mat geproduceerd is. Veelal wordt deze mat gemaakt van een samenstelling met kokos en jute en geeft daardoor een bruinige en valige gloed aan de onderzijde.


5) Menselijke imperfectie. Handwerk is onmogelijk om perfect te maken. Kijk goed naar de boven en onderkant en ontdek kleine "foutjes" in het handgeknoopte tapijt. Zoek naar losgeraakte en terug geknoopte katoen bolletjes of ongelijke speling tussen de rijen in de geknoopte wol. In een oud Perzisch gezegde wordt verteld dat Perzische tapijten op een perfecte manier imperfect zijn en op een exacte manier niet exact. Zo word in ieder echt Perzisch tapijt een of meerdere opzettelijke fouten aangebracht omdat God alleen iets perfect kan maken.


Nu ben je een stap dichterbij het herkennen van handgeknoopte tapijten. Natuurlijk worden er wel eens over de jaren heen reparaties uitgevoerd op kostbare handgeknoopte tapijten waarbij machines gebruikt worden. Bij twijfel mag je ons zeker een paar foto's sturen en misschien kunnen wij jou wel meer vertellen over de achtergrond van je tapijt!

Commentaires


bottom of page