Ontdek het oosterse tapijt

Ontdek meer..

Perzisch
Het Perzische tapijt is de benaming van een handgemaakt tapijt in Perzië=Iran. 
Tapijten geknoopt in Iran zijn te herkennen aan hun sprekende kleuren. De natuurlijke kleurstoffen gewonnen uit streek planten en bloemen laten de vaak sierlijke patronen als ware leven. Kenmerkende designs die van oudsher van generatie op generatie worden doorgegeven. Het echte Perzische tapijt is sterk, strak geknoopt en heeft zelden een lange schering nodig. De Pers knoopt met trots zijn handtekening in het tapijt
Indo
Tapijten uit India worden ook wel Indo tapijten genoemd. Deze groep tapijten is veelal geknoopt voor de westerse koper.
Goedkoper in productie en aanschaf dan het Perzische tapijt. Een indo tapijt is Dik, bevat meer modieuze dan traditionele kleuren en heeft een vaalige gloed. De maten zijn vaak perfect kloppend aan de westerse woonkamer. Het indo tapijt is makkelijk te combineren met een moderne inrichting. Het kopen van een Indo tapijt is vaak een modebewuste aanschaf.
Afghan
Het Afghaanse tapijt is doorgaans geknoopt of geweven van ruw gesponnen wol. Kenmerkend zijn de donkere kleuren en grove textuur. Gebruikelijke kleuren zijn rood, zwart, bruin, grijs, crème, beige. In de oudere varianten van deze nomaden tapijten treffen we vaak ook paardenhaar aan. Dit word voornamelijk gebruikt voor het verstevigen van de randen.
Kaukas
Handgemaakte Kaukas tapijten herken je aan de overweldigende combinatie tussen een breed opgezet design van strakke figuren en opvallende helder rood en blauw tinten. Deze tapijten zijn vaak steviger en iets minder flexibel dan de meeste genoemde tapijt groepen. 
Verwarrend kan zijn dat deze kleden kwa kleur en opzet wat weg hebben van Pakistaanse tapijten.  In Pakistan worden hedendaags patronen geknoopt die geïnspireerd zijn op de Kaukas tapijten.
Als ware een reproductie. Oorsponkelijk is een
Pakistan
De Pakistaanse tapijt kunst is zeer fijn.
Het tapijt is flexibel met een kort afgesneden wol pool. In de meeste gevallen worden deze kleden geweven met merino schapen wol.  Een zachte en vette wol soort. Het Pakistaanse tapijt is in de westerse wereld veelal beken als tafel kleed. De dunne textuur heeft vaak een onder mat voor houvast nodig op de gladde westerse vloer.
Belutch
De tapijten met benaming Belutch of Beloetsj zijn  tapijten gemaakt door een semi-nomadisch volk in zuidwestelijk Pakistan, zuidoostelijk Iran en in de zuidelijke Afghaanse provincies: de Beloetsjen. Ook deze nomaden tapijten zijn vaak grof en donker maar bevatten fijnere designs en uitgebreider kleurgebruik. Buiten de traditionele kleuren als rood, zwart, bruin, creme, blauw en beige, zien wij ook vaak een kenmerkend fel oranje kleur in deze tapijten terug. Ook de Beloetsj nomaden tapijten hebb
Oriëntal
Handgeknoopte tapijten uit China zijn vaak erg dik en grof. De wol is extreem zacht en glanzend. Kwa design opzet bestaand de kleden vaak uit grote vlakken met 1 specifieke heldere kleur. De randen zijn daarbij versierd met rozen, strikken en andere romantische symbolen. Vrijwel alle details zijn omlijnd door een met de hand in gesneden rand. Hiermee ontstaat een 3D effect en komen de details tot leven.
Berber
In Noord-Afrikaanse landen als Marocco, Tunesië vinden we een andere vorm van het tapijt knopen. De Marokkaanse tapijten bestaan vaak uit maximaal 2 á 3 kleuren, zijn dik en grof van textuur. Berber tapijten zijn evenals tapijten uit Tunesië vaak gemaakt van kamelen wol. Tunesische tapijten zijn in tegen stelling tot de berber tapijten veelvoudig kleurrijk, bestaand uit felle en uiteenlopende synthetische kleuren.
Egyptische tapijten zijn juist weer zeer fijn en dun geknoopt en bestaand uit mate
Anatolisch
Anatolische tapijten zijn van Turkse afkomst. Opvallend is dat de Turkse tapijten geruime tijd nog wol op wol geknoopt werden. Waar vele andere af komsten wol als kettingdraad vervangen door een goedkopere oplossing: katoen.
Daarin tegen zijn de felle of soms juist zachte kleuren vaker synthetisch.
De design bestaan uit grof opgezette stilistische vormen.
Show More