Search

Lang plezier van je tapijt of vloerkleed.

Updated: Jun 10, 2020

Of je nu de nieuwe eigenaar van een handgeknoopt of machinaal tapijt bent in beide gevallen is onderhoud van toepassing. Het zijn niet de meest ingewikkelde klusjes maar door ze met enige regelmaat uit te voeren zal je de levensduur van je tapijt zeker verlengen. Stofzuigen: Simpel huishoudelijk klusje waar je kleed gek op is. Bij voorkeur 1x in de week zorgvuldig de bovenkant van het tapijt stofzuigen. Hiermee voorkom je dat je stof en vuil het kleed inloopt + je hebt een goed overzicht over de huidige staat van je tapijt. Een handige tip voor lezers met lang haar of huisdieren: schaf een roterend borstel opzetstuk aan voor je stofzuiger. waar de meeste stofzuigers haar verplaatsen neemt de roterende borstel alle haren van je kleed af, echt top! Gelijkmatige slijtage: Misschien iets waar je niet zo snel aan zou denken maar door je tapijt met enige regelmaat een kwartslag te draaien voorkom je dat één kant veel sneller slijt dan de andere. Loop of zit je aan één aanzienlijk meer aan tafel of op de bank dan is dit zeker aan te raden. Vlekken voorkomen en verwijderen: Een nachtmerrie voor iedere tapijt liefhebber, vlekken.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en in ieder huis moet geleefd kunnen worden. Voorkomen is natuurlijk beter dan poetsen. Bij HYPE worden in de showroom gekochte kleden geïmpregneerd met waterdichtspray. Een simpele manier van vet toevoegen aan wollen kleden om vlekken en vuil makkelijker los te laten komen van de wol. Mocht je dan toch ondanks je zelfbeheersing een kom soep over je kleed laten vallen, stay calm!

Pak een bakje lauwwarm water en voeg hier een druppeltje afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel aan toe. Eerst alles goed afnemen en deppen zonder te wrijven en giet daarna je goedje op waarna je het met de vingertoppen in masseert. gebruik nooit bijtende of blekende middelen, hier ga je spijt van krijgen! Bij lekker weer kan je het kleed in de zon laten drogen maar een föhn doet ook wonderen. Na het drogen plaatselijk opnieuw beschermen met waterdicht spray.

Slijtage in franje randen: Niet iedereen is gek op de franje rand maar in vele gevallen is deze er niet zo maar af te knippen. Kies daarom als je sleetse plekken of gaten in de franjes ziet ontstaan om de franjes netjes naar onder te tapen met bijv. ducktape. Dit kan ook ter voorkoming van slijtage of als je de franjes gewoon niet zo leuk vind. Lente schoonmaak: Het lekkere weer staat voor de deur en dat vraagt om een frisse leefomgeving. In de lente draai ik mijn handgeknoopte tapijten om waarmee de bovenkant (minstens zo mooi als de onderkant) naar boven getoond worden. Zo'n 4 weken loop ik al het stof en vuil dat met stofzuigen niet verwijderd kon worden dus op de grond waarna ik het bij het "goedleggen"van mijn tapijt allemaal weg kan zuigen. Heerlijk! Chemische reiniging: Bij een chemische reiniging gaat je tapijt een heel proces door. Dit is een machinale vorm van reinigen. De eerste stap is de klopmachine waarbij je tapijt flink geschud door een machine heengaat waar het vuil en stofloos uitkomt. De volgend machine doet me altijd denken aan een soort carwash, een carpetwash dus, waarbij grote borstels roterend de bovenkant van je tapijt schoon borstelen. Hierna word het tapijt uitgespoeld en gaat vervolgens de centrifuge in om grotendeels van het water te verwijderen. Vervolgens mag het kleed minimaal één dag bijkomen in het droog hok waarna het nog een borstel beurtje krijgt. De frisse geur en uitstraling van het tapijt in je living is zo zalig dat ik dit zeker aanraad jaarlijks te herhalen. Wil je weten of jouw kleed geschikt is voor een chemisch badje en wat de kosten hiervan zijn? Stuur me dan een mailtje met foto's en afmeting van je tapijt naar info@hypepopup.nl.